Met de muziek mee

In het kader van het project 'Wederzijds' waarbij amateurfilmers worden uitgenodigd om samen te werken met leden van andere verenigingen gaat ook in ZH’12 een serie workshops van start. We trappen af met een muzikale reeks. Na een introductiemiddag worden filmers en muzikanten gedurende drie workshopdagen begeleid bij het maken van hun muziekfilm. Of dat nu een korte documentaire over de plaatselijke fanfare is, een portret van een zangeres op weg naar de roem of een videoclip van de band van je zoon of zus. Het cursusaanbod is laagdrempelig en neemt het niveau, maar ook de eigen plannen en ideeën van de deelnemers als uitgangspunt.

De cursus wordt gegeven door André van der Hout. Hij zal de projecten van eerste idee tot en met montage begeleiden met voorbeelden en ervaringen die aansluiten bij de plannen van de deelnemers. De aftrap/introductiemiddag op zaterdag 16 maart is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich daar nog inschrijven. Wie al zeker wil zijn van een plekje kan dat ook van te voren doen, want het aantal plaatsen is beperkt.

Dagelijks worden in Nederland miljoenen muziekfilmpjes bekeken. Bandjes die bijna beroemd zijn, zangeressen die Shakira naar de kroon steken, de dorpsfanfare die zich na jaren Glenn Miller aan nieuw repertoire waagt. Het is niet uitsluitend een jong publiek dat clips maakt. Opa's en oma's filmen hun musicerende kleinkinderen tijdens concours of repetitie. Muziek en film is al sinds de uitvinding van de geluidsfilm een gelukkig huwelijk. Maar in de jaren '80 werden met de videoclip zowel de kijk- als de maakdrempel enorm verlaagd. Nu is het in eerste indruk alledaagse kost geworden. Wie beter kijkt ziet dat er weliswaar heel veel geregistreerd wordt, maar dat de kans om er een overtuigend filmpje van te maken nog vaak wordt gemist. Dat begint natuurlijk al bij de voorbereiding. Veel filmers hebben de misvatting dat een kort filmpje in deze vluchtige tijd ook zonder voorbereiding en concentratie gemaakt kan worden. Met deze korte maar geenszins vluchtige workshops brengen we daar verandering in. En laten we het ook niet overdrijven: veel hoogstaande muziekfilms zijn gebaseerd op één goed idee en een uiterst stijlvaste uitvoering.

BEKIJK TER INSPIRATIE EEN KORTE VIDEOCLIP VAN ANDRÉ VAN DER HOUT     

De onbekende

Buitenkans

ZH'12 heeft van de NOVA geld gekregen voor projecten, die de zichtbaarheid van amateurfilmclubs vergroten.

Dat maakt dat wij deze workshops voor een laag bedrag kunnen aanbieden.

Introductiemiddag

Lezing met voorbeelden en een verkenning van de subgenres. Van klassiek tot pop, van hiphop tot punk, van Disney tot avant-garde. De muziek als leidraad, maar niet als dictator. Een visuele interpretatie met aanknopingspunten in ritme, tekst of melodie. De toepasbaarheid van algemene scenarioregels en productionele aspecten.

Locatie:

Klein huis te velde 4

3155 AP Maasland

Tijd:

14:00 uur

Kosten:

Gratis.

Voor wie

Dit filmproject is geschikt voor iedereen, die een film wil maken in samenwerking met een andere vereniging. Muziek in al zijn verscheidenheid is het leidende thema. Alle genres mogen, van videoclip tot documentaire.

Ook muzikanten en andere deelnemers aan je project kunnen zich tegen dezelfde kosten opgeven.

Kosten

De kosten zijn € 99 per persoon voor drie volledige cursusdagen plus € 30 voor lunch, koffie en thee gedurende de hele dag.

Je betaalt het volledige bedrag, dus € 129, vooraf.

Het is niet mogelijk om losse cursusdagen te boeken.

Datums

De introductiemiddag op 16 maart is gratis. Dan wordt uitgelegd wat de bedoeling is.

Daarna kun je nog beslissen of je intekent voor de workshops.

Twijfel je niet? Dan kun je ook meteen intekenen voor de workshops.

Vereisten

Je moet wel een idee hebben van wat je wilt gaan maken. Dat mag heel vaag en simpel zijn. Wellicht heb je contacten in gedachten.

Tijdens de introductiemiddag komen de ideeën ter sprake.

Het wordt geen knoppencursus, dus het is wel gewenst dat je met een camera om kunt gaan.

De workshops richten zich op de inhoud van de films.

Je hoeft geen ervaren filmer te zijn.