Home

STIDOC textielfestival 2021

Filmclub LVSL (Leidse Video en Smalfilm Liga) heeft naast de doelstelling om haar leden beter te leren filmen, al jaren een extra activiteit die daar ook in praktische vorm aandacht aan besteed. Een (groot) deel van de leden vormt samen met een stuurgroep van de club het “Reportageteam”. Dit team ondersteunt in de regio Leiden e.o. regelmatig verschillende sociale en/of culturele organisaties. Tegen een minimale vergoeding (vaak gratis) verzorgt ze videoregistraties bij muziekuitvoeringen, filmpresentaties in verzorgingshuizen, maakt jubileumfilms, filmreportages etc. Vaak wordt de club via mond-op-mond reclames door organisaties benaderd.

In december 2020, de coronapandemie greep snel om zich heen, werd de filmclub benaderd door STIDOC (Stichting Textiel en Documentatie Centrum) die had moeten besluiten dat het Textielfestival 2021 in de Pieterskerk van Leiden vanwege corona, geen doorgang kon vinden.

Doordat de filmclub ook inmiddels was overgestapt op livestream-uitzendingen van haar clubavonden leek het de moeite waard een online oplossing te onderzoeken.

In januari 2021 werd, na enkele gesprekken met STIDOC, een plan opgesteld met de inventarisatie van wensen van STIDOC:

  • Een 12 tot 14-tal films van de verschillende textiele kunstvormen
  • Het totaal aantal te filmen kunstobjecten zou 30 tot 40 zijn
  • Sommige kunstenaressen moesten geïnterviewd worden
  • De textiel-kunstwerken waren gepositioneerd op een 4 á 5-tal locaties (museum, binnen, buiten, parken etc.)
  • De films moesten op de STIDOC-website en YouTube gepubliceerd kunnen worden,

             Maar vooral: het moest op tijd klaar zijn voor het festival!

STIDOC textielfestival

Nadat de filmclub in februari door corona ook haar activiteiten (tijdelijk) moest staken, zijn de verschillende camera-koppels samen met STIDOC-mensen aan de slag gegaan. Op soms de meest “onmogelijke” locaties moest gefilmd worden; wandkleden in de felle zon buiten met een stevige wind, in een half gesloopte meelfabriek zonder stroom, in een donkere museumzaal met spotlicht in een glazen vitrine etc.

Dezelfde cameramensen die de opnames verzorgden waren ook de editors, waarbij de homogene uitstraling van de verschillende films natuurlijk wel in beeld moest blijven.

STIDOC textielfestival

Uiteindelijk resulteerden al deze activiteiten in een 16-tal films die, nadat de stuurgroep van de filmclub ze had beoordeeld, aan STIDOC werden vertoond, die net als tijdens alle bijgewoonde opnamedagen, uiterst enthousiast reageerden.

Als afsluiting van het STIDOC-project heeft Filmclub LVSL alle films op haar clubavond vertoond en zijn als “analyse-object” door alle leden van de club nogmaals beoordeeld:

“tot leringhe ende Vermaeck”

Uiteindelijk resulteerden al deze activiteiten in een 16-tal films die, nadat de stuurgroep van de filmclub ze had beoordeeld, aan STIDOC werden vertoond, die net als tijdens alle bijgewoonde opnamedagen, uiterst enthousiast reageerden.  Als afsluiting van het STIDOC-project heeft Filmclub LVSL alle films op haar clubavond vertoond en zijn als “analyse-object” door alle leden van de club nogmaals beoordeeld:  “tot leringhe ende Vermaeck”
Hans Flick (voorzitter Reportageteam) en
André van der Tuijn (voorzitter Filmclub LVSL) Contact: www.lvsl.nl