Filmbesprekingen

Als filmmaker kun je van anderen leren. Afkijken is niet verboden.

Al jaren is het de gewoonte dat enkele films, die opvallen door bijzondere kwaliteiten, maar niet bij de beste films eindigden, te bespreken onder leiding van een deskundige amateur of professional.

In 2010 werd Co Vleeshouwer, een groot filmkenner en -docent, gevraagd enkele films te analyseren. Daarbij werd diep ingegaan op de kwaliteiten, maar ook tekortkomingen van de films.

In 2009 deed filmdocent Ben de Lange hetzelfde en legde daarbij de nadruk op de verhaalstructuur.

Naast films uit de eigen regio kunnen ook internationaal bekroonde films heel interessant zijn om te bekijken en er over te praten.

Elk jaar stelt de NOVA een DVD beschikbaar met de beste films van het Unicafestival van dat jaar. Dit is een 10 daags filmfestival, waar 35 landen aan deelnemen.

ZH II organiseert elk jaar een avond, waar films van deze DVD worden vertoond. In 2009 begeleidde Miep Wolff de avond. Zij is een regelmatige Unicabezoeker en NOVA-jurylid. In 2011 wordt het Unica rondzendprogramma in Maassluis begeleid door Henk van de Meeberg. Ook hij is een zeer ervaren jurylid, die goed over kan brengen waarom een film zo goed is.