NOVA ZH'12

Log hier in.

wo11122019

Back Home ZH '12 festivals Regiofestival 2019
 

Het regiofestival werd gehouden op 13 april 2019 in De Tuyter te Krimpen a/d IJssel.

De organisatie was in handen van Filmclub Toverlint.

  • Prijzenregen voor Tristesse

  • Programma

  • Procedure

  • Wedstrijdreglement 2019

  • Achter de schermen

Het regiofestival van ZH'12 werd op 13 april gehouden in De Tuyter.

Filmclub Toverlint had er alles aan gedaan om het festival vlekkeloos te laten verlopen en dat gebeurde dan ook.

Na een dag, waarop 23 films werden vertoond, volgde de prijsuitreiking.

Tristesse was de winnende film. Dat bleek uit de toekenning van de Mat Gerritsenprijs voor de film, die door zijn vorm het meest emotie uitdrukt en de Jan Schoonen wisselbokaal, die beter bekend is als de publieksprijs. De groep MENTL5, de makers van de film, werden bovendien in het zonnetje gezet als Laureaat van het festival.

Verder waren er nog prijzen voor de categorieën fictie en non-fictie:

Fictie Eerste prijs Dobbel Makers RVSL
Fictie Tweede prijs Miriam Groepsproductie Toverlint
Fictie Derde prijs Wolfje lost het op Groepsproductie Cine'67
Non-Fictie Eerste prijs De beleving Piet de Kreij RVSL
Non-Fictie Tweede prijs De woede van water Henk van de Meeberg Filmclub Maassluis
Non-Fictie Derde prijs De Zevenhuizerplas Groepsproductie Cine'67

 


Read more


Kun je dit document niet lezen? Klik hier


Read more


Kun je dit document niet lezen? Klik hier


Read more


Kun je dit document niet lezen? Klik hier


Read more

Voor mij begon dit festival al vroeg. In september 2018 bleek dat de club die het zou moeten organiseren voor 2019 het te druk had met zijn jubileum. Drees was zo genereus om te beloven dat Toverlint het dan wel zou organiseren maar bij Toverlint was ook een flinke groep bezig met het jubileum van henzelf, ons 60 jarig bestaan.

Het verzoek werd doorgegeven aan mij en zodoende was ik in september 2018 al met het festival begonnen. Welke dag? Het moest geen Pasen zijn, vader of moederdag of vakantiedagen, bovendien moest het slecht weer worden en zodoende werd het de 13e april 2019. Overigens, over slecht weer gesproken, we waren er wel op voorbereid, heb je al die paraplu's gezien op het podium?

Na een korte oriëntatie bij een aantal theaters waarbij de een al bezet en de ander te duur was kwam de keuze op het Theater “de Tuyter” te Krimpen aan den IJssel, een bekende plek.

 

“Piece of cake”, wat draaiboek?, dat doe je toch zomaar…. Voordat je het wist werd je een centraal punt voor wensen en vragen, centraal voor de filmmakers, voor regiobestuur, voor de jury en noem maar op. Het ging echt spannend worden toen de eerste films binnen kwamen via WeTransfer, andere media en USB. Mensen die zich vergissen, de foute versie, de verkeerde film toezonden maar met liefde en geduld kwam alles goed. Wie is de jury en de reserve jury, hoe krijgen die hun films en waar zijn de USB-sticks van vorig jaar? Dan maar nieuwe besteld en ook een nieuwe externe Harddisk (SSD) omdat onze eigen harddisks, die van de club door de format geen grote bestanden kon ontvangen. (gaan we eens wat aan doen).

 

Tenslotte, de juryleden bekeken en beoordeelden de films, kwamen bij elkaar bij mij thuis voor overleg en Drees had zich als jurysecretaris aangeboden en Jilles deed het dus voor het laatst. Een gezellige boel thuis, het overleg verliep soepel, de rapporten met puntenwaardering werden aan Drees geleverd. Ik hield me afzijdig, bemoeide me er niet mee en was bevorderd tot cateraar. (ja ik weet het, het kost moeite je er niet mee te bemoeien).

Het leuke van het geheel is dat je van alles op de hoogte bent. Nu was het tijd voor de programma-indeling en Drees en ik waren daar snel uit. Het programma werd samengesteld in 6 projectieblokken en ook 3 blokken, die van het bekend maken van de winnaars. Evert wilde het programmaboekje wel maken en de screenshots van de deelnemende films moesten worden gemaakt even als de clublogo’s die ook overal op de juiste plek terecht moesten komen.

Afijn, ook de kaartjes voor toegang en consumpties werden door Evert geprint, er kwam een groep Toverlint-vrijwilligers die vanaf half negen zaterdagmorgen paraat stonden voor de hand en spandiensten. Het was een waar genoegen, toen ik met een auto vol bloemen aankwam, te zien hoe iedereen de taken vervulde en we rond negen uur de eerste bezoekers konden ontvangen.

Nel van de Marel, Nel Dijkstra, Elvira, Elisa, Hetty, Wil, Harry, Marije, Niek, Bernard, Koos, Peter en Evert zorgden ervoor dat Drees en ik goedkeurend om ons heen keken. Het feest kon beginnen.

Arie Heerkens


Read more