Regiofestival 2022

 

Het regiofestival is gehouden op 30 april 2022 van 9:30 uur tot 17:00 uur.

De organisatie was in handen van de LVSL.

 

 

 

 

De Leidse Video en Smalfilm Liga organiseert namens de Regioafdeling ZH’12 van de NOVA het jaarlijkse Regiofilmfestival.

Op dit filmfestival vertonen de aangesloten filmclubs hun beste films. Deze films zijn vooraf gejureerd door een deskundige jury. Er zijn prijzen voor non-fictiefilms, voor fictiefilms, voor de film met de meeste emotionele lading en er is een zaalprijs, die door het publiek wordt gekozen.

Het festival vindt plaats in theater Ins Blau, Haagweg 6, 2311 AA te Leiden.

 

Voor liefhebbers van amateurfilms is dit een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de wereld van de amateurfilm. Liefst 21 films worden vertoond op 30 april 2022 van 09.30 uur tot 17.00 uur, uiteraard onderbroken door de nodige pauzes en lunch.

Kaarten voor dit festival kosten voor leden en hun eventuele partners slechts 9 euro, voor niet-leden 10 euro en kunnen besteld worden via de site van ZH’12.

Vermeld alstublieft duidelijk Regiofestival 2022 en de naam voor wie de kaart(en) zijn.

Uw programmaboekje tevens toegangskaart ligt dan klaar bij de receptie in Ins Blau.

Toegangskaarten zijn ook bij de receptie in Ins Blau te koop.

 

Parkeren is mogelijk naast Ins Blau op Parkeerterrein Haagweg.

Uitrijkaarten voor een hele dag parkeren zijn verkrijgbaar aan de bars in Ins Blau voor € 7,--.

Mocht u na het Regiofilmfestival de stad Leiden in willen, dan kunt u binnen Leiden gratis mee met busjes naar de plaats van bestemming. Ook wordt u daar weer gratis opgehaald en teruggebracht naar het parkeerterrein.

 

Helaas biedt Ins Blau geen lunches aan. Neemt u zelf alstublieft uw lunch mee.

Als alternatief ligt er naast Ins Blau Galerie Café Leidse Lente. U kunt daar zelf een lunch regelen als u dat wilt. Wel vooraf zelf reserveren via galeriecafeleidselente.nl. De lunchpauze is van 13.00 – 14.00 uur.

 

Het festival is voor iedere filmliefhebber toegankelijk. Een lidmaatschap van een filmclub is niet nodig. Verdere informatie op www.lvsl.nl.

U komt toch ook kijken naar de beste films van de amateurfilmclubs van Regio ZH’12?

Van harte uitgenodigd!

 

 

Wedstrijdreglement


Kun je dit document niet lezen? Klik hier

Programma

Blok 1 9:45 - 11:15 uur

Maania

Meesjes en meer natuur

Ever Ace

De Blauwe Planeet

Liefde 2.0

Duiken in de Grevelingen

 

Blok 2 11:45 - 13:00 uur

Vriendje

Kriek

Stoomtram Hoorn - Medemblik

Eindelijk

De Vergeten Kinderen

 

13:00 - 14:00 uur lunchpauze

 

Blok 3 14:00 - 15:15 uur

Let's Dance

Het verhaal van de Rotte

Geen gehoor

Verloren vrijheid

De dromer

 

Blok 4 15:45 - 16:45 uur

Fotoherinneringen

Voor m'n Pa

Locked Down

Verbeeldend Leven

Moeder is boven

Verslag

Op 30 april 2022 werd het regiofestival gehouden in theater Ins Blau in Leiden. De LVSL organiseerde het festival en dat liep gesmeerd. We werden ontvangen op een mooie locatie met een fraaie filmzaal en een idem dito projectie. Alle bezoekers kregen een fraai uitgevoerd programmaboekje, met daarin een beschrijving van alle films en andere informatie.

Daarmee ben je er niet voor een geslaagd festival. Er is publiek nodig en dat was er gelukkig. Zo'n 100 bezoekers kwamen op het festival af. Die hadden geen spijt van hun komst, want er werden 21 prachtige films gepresenteerd.

De jury had alle films vooraf al beoordeeld. Door onze jurysecretarissen José van der Linden en Drees Brunt waren de bevindingen op papier gezet. De rapporten werden voorgelezen door een deftige dame, die gespeeld werd door Saskia van Iterson. Ze presenteerde de rapporten op voortreffelijke en soms ook komische wijze. De creatieve geest van Henny Hartevelt heeft daar flink aan bijgedragen.

Dan waren er nog de voorfilmpjes en de presentatie van de winnaars. Daar was Jaap Rostohar voor verantwoordelijk. Hij maakte er een prachtig spektakel van.

Het geheel werd gepresenteerd door André van der Tuijn. Hij legde voor bezoekers, die geen lid waren van ZH'12, uit wat ZH'12 zo allemaal doet en hoe de leden hun films ook een landelijk en internationaal podium kunnen geven.

Dan nu de resultaten:

Met 8 nominaties voor het NOVA Filmfestival, waarvan 5 in de categorie fictie en 3 in de categorie non-fictie, gaf de jury aan dat het niveau hoog was. De enige genomineerde film, die niet in de prijzen viel wasen Vriendje van Nancy Dijksman. Fotoherinneringen van Ronald van Amstel won de Mat Gerritsenprijs en kreeg ook een nominatie voor het NOVA Filmfestival.

De derde prijs in de categorie fictie was voor Liefde 2.0 van de groep Home Made Productions. Moeder is boven was een bizarre, maar ook komische film van Henny Hartevelt, die de tweede prijs won. De eerste prijs was voor De blauwe planeet van Louis Smits. Dit was een bijzonder fraaie animatie over wat de mensheid zoal overhoop haalt op onze planeet.

Verbeeldend leven van Louis Smits kreeg de derde prijs in de categorie non-fictie. Het leven van Louis stond in het teken van de striphelden. Dat is niet zo verrassend als je bedenkt dat Louis een heel getalenteerd tekenaar, schilder, filmer en verhalenverteller is. Dat komt allemaal samen in de strip.

Locked down van André van der Hout was een fraaie, maar korte overpeinzing over de goede voornemens voor een betere wereld, die tijdens corona ontstonden, maar inmiddels kan Schiphol de toestroom van vakantiegangers, die naar hun bestemming vliegen, al niet meer aan. Goede voornemens worden meestal snel vergeten. Hij kreeg de tweede prijs in de categorie non-fictie.

Verloren vrijheid van Hennie Wanders kreeg de eerste prijs. Dit was een indrukwekkende film over het Holocaustmuseum in Israël.

Filmgroep Scarabee werd laureaat van het festival met de film De vergeten kinderen. Dit was een indrukwekkende film over een boottocht vol ontberingen, waarbij kinderen naar Groningen werden gebracht in de hongerwinter van 1944.

 

 

Joomla Extensions